Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Ali veste, katera so 3 zmotna prepričanja v zvezi z mladostništvom, za katere je znanost dokazala, da so neizpodbitno napačne?

Oznake: odrasli otroci, alkoholne družine, služba, trauma, stiska, samopodoba, odnosi, delovno mesto, ustvarjanje partnerstva, zaveza, mladostniki

Avtorica: Andreja Vukmir, spec. ZDT
 
Mladostništvo je zapleteno življenjsko obdobje, hkrati pa je čudovito. Traja približno od dvanajstega do štiriindvajsetega leta (tako je, do sredine naših dvajsetih!), v vseh kulturah je znano kot obdobje velikih izzivov za mladostnike in tudi starše, ki jim stojijo ob strani. 
 
Takoj na začetku želim povedati, da o mladostništvu krožijo številna prepričanja, za katera je znanost neizpodbitno dokazala, da so preprosto zmotna. Življenje mladostnikov in prav tako odraslih lahko še bolj zapletejo, zato jih kar takoj ovrzimo. 
 
  1. Eno najpogostejših zmotnih prepričanj v zvezi z mladostništvom je, da najstniki zaradi podivjanih hormonov "znorijo" ali "se jim zmeša". To ne drži. Dandanes vemo, da je doživljanje mladostnikov predvsem posledica sprememb v razvoju možganov. Če se seznanite s temi spremembami, lahko olajšate življenje sebi, mladostniku ali sebi kot odrasli osebi, ki skrbi za mladostnika.
  2. Zmotno je prepričanje, da je mladostništvo zgolj čas nezrelosti, najstniki pa morajo pač »odrasti«. Pri tako omejenem pogledu ni prav nič nenavadnega, da velja mladostništvo za nekaj, kar je treba pretrpeti, preživeti in pustiti za seboj s čim manj brazgotinami. Mladostniki tega obdobja ne smejo samo preživeti; ravno zaradi te pomembne dobe v njihovem življenju so lahko pozneje uspešni.
  3. Tretje zmotno prepričanje je, da se mora mladostnik v času odraščanja popolnoma osamosvojiti od odraslih. Vsekakor naredi naraven in nujen korak k osamosvojitvi od odraslih, ki so ga vzgajali, vendar mu odnosi z odraslimi še vedno koristijo. Zdrav korak v odrasli svet je obojestranska odvisnost, ne popolna odstranitev in samozadostnost. 
 
Mladostništvo ni obdobje "norosti" ali "nezrelosti". To je pomemben čas čustvene napetosti, vključevanja v družbo in ustvarjalnosti. To je bistvo tega, kakršni "bi morali" biti in kakršni smo lahko, to potrebujemo kot posamezniki in člani človeške družine. 
 
Bistvene lastnosti mladostništva se pojavijo zaradi zdravih in naravnih sprememb v možganih. 
 
Več o velikih možganskih spremembah, ki se dogajajo v času mladostništva, lahko preberete v knjigi dr. Daniela Siegla, Vihar v glavi: moč najstniških možganov. Dr. Daniel Siegel je tudi avtor uspešnice Celostni razvoj otroških možganov in knjige Vzgoja brez drame.  V tem New York Times bestselerju, avtor staršem predstavi, kako lahko v življenju svojih otrok eno od najbolj zahtevnih razvojnih obdobij, spremenijo v najbolj izpolnjujočega in uspešnega.
 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.