Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Ali veste, da štiri lastnosti mladostniške psihe potrebujejo tudi odrasli, če želijo, da je njihova odraslost vitalna, kreativna in bolj živa?

Oznake: ločitev, izzivi starševstva po ločitvi, starševstvo, odnosi z odraslim otrokom, mladostniki

Avtorica: Andreja Vukmir, spec.ZDT

Ali veste, da štiri lastnosti mladostniške psihe potrebujejo tudi odrasli, če želijo, da je njihova odraslost vitalna, kreativna in bolj živa?

V svoji pisarni vse prepogosto slišim odrasle ljudi trditi, da so zapadli v rutino. Počutijo se "ujete" in "prazne", izgubili so zagnanost za iskanje novega, zdolgočaseni so zaradi vedno enakega početja. Poleg tega se jim zdi, da imajo premalo družbenih vezi in stikov - počutijo se osamljene in same. V očeh marsikoga je življenje izgubilo čustven naboj, vse se jim zdi medlo, suhoparno. Takšna zdolgočasenost lahko povzroči brezvoljnost ali celo depresijo in obup. Zdi se, da ni nič pomembno; nič jih ne predrami, da bi se spet počutili žive. Ko odrasli ne raziskujejo več ustvarjalno, se reševanja življenjskih težav lotevajo ustaljeno, rutinsko, domišljija pa splava po vodi. Življenje tako izgubi življenje v sebi. Ko odrasli izgubijo ustvarjalno moč mladostnikove psihe, lahko izgubijo vitalnost in njihovo življenje izgubi smisel.

Toda ko odrasli izgubimo štiri značilnosti mladostništva, ko prenehamo vzdrževati moč iskanja novega, vključitve v družbo, čustvenega naboja in ustvarjalnega raziskovanja, lahko življenje postane dolgočasno, osamljeno, suhoparno in dolgočasno vsakdanje. Kdo bi se načrtno odločil tako živeti? Najverjetneje nihče. Dogaja pa se nenehno.

Hočem reči, da tisto, kar je izziv in dar v času mladostništva, potrebujemo tudi odrasli, da ostanemo vitalni. Navedel bom še eno zmotno prepričanje. Ljudje pogosto predvidevajo, da se razvoj možganov ustavi, ko se konča čas otroštva. To sploh ne drži. Ne samo, da možgani rastejo ter se spreminjajo v otroštvu in mladostništvu, temveč rastejo vse življenje. Predlagam, da ohranite štiri značilnosti mladostništva, saj ne vplivajo le na vitalnost v najstniških letih, marveč tudi na rast možganov v nadaljnjem življenju.

Bistvo sprememb mladostnikovih možganov, ki je hkrati bistvo zdravega načina življenja na splošno, je pravzaprav bistvo:

B: Čustveni naboj - spoštovanje pomembnega notranjega doživljanja, ki je močnejše v mladostništvu, ampak hkrati daje smisel in omogoča vitalnost vse življenje.

I: Vključitev v družbo - pomembne vezi, ki jih ustvarjamo z drugimi, nam pomagajo v življenju oblikovati odnose, ki so polni smisla in omogočajo obojestransko zadovoljstvo.

ST: Novosti - iskanje in nabiranje novih izkušenj, ki nas povsem prevzamejo, spodbujajo občutke, čustva, mišljenje in doživljanje telesa na nov način, poln izzivov.

VO: Ustvarjalno raziskovanje - konceptualno in abstraktno razmišljanje ter razširjeno zavedanje, ki omogoča nov pogled na svet. To je bistvo kakovostnega življenja v času mladostništva in odraslih letih. Čustveni naboj - vključitev v družbo - novosti - ustvarjalno raziskovanje. Bistvo mladostništva in vsega življenja.

Več o velikih možganskih spremembah, ki se dogajajo v času mladostništva, lahko preberete v knjigi dr. Daniela Siegla, Vihar v glavi: moč najstniških možganov. Dr. Daniel Siegel je tudi avtor uspešnice Celostni razvoj otroških možganov in knjige Vzgoja brez drame. V tem New York Times bestselerju, avtor staršem predstavi, kako lahko v življenju svojih otrok eno od najbolj zahtevnih razvojnih obdobij, spremenijo v najbolj izpolnjujočega in uspešnega.

 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.