Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Ali veste, katere so bistvene lastnosti mladostništva in da se le-te pojavijo zaradi zdravih in naravnih sprememb v možganih?

Oznake: odrasli otroci, disfunkcionalne družine, alkoholne družine, stiska, trauma, družina, odnosi, težave, samopodoba, mladi odrasli, odhod od doma, mladostniki

avtorica: Andreja Vukmir, spec. ZDT
 
Te spremembe starše plašijo in so pravi izziv tako za mladostnika kot tudi njegove starše. Vendar pa brez teh sprememb nikoli ne bi bili sposobni vstopiti v zdravo, ustvarjalno in odgovorno odraslost. Zato moramo te spremembe negovati, ne pa da postanejo vzrok generacijskega prepada. Življenje najstnika se razvname, saj se le tako lahko poda na pot odraslosti.
 
 
Štiri lastnosti mladostnikove psihe kot posledica sprememb v možganih in naravni proces razvoja so: iskanje novega,  vključitev v družbo, povečan čustveni naboj in ustvarjalno raziskovanje. Problem teh lastnosti je to, da v sebi nosijo tudi slabo plat. 
  1. Lastnost iskanje novega se pojavi zaradi povečane želje po zadovoljstvu v krogotokih mladostnikovih možganov, kar ustvarja željo po preizkušanju novega in po polnejšem življenju, posledično pa dejavnejše vključevanje v življenje. Slaba plat: iskanje doživetij in tveganj, ki precenjuje vznemirjenje in podcenjuje tveganje zaradi posledic nevarnega vedenja ter poškodb. Impulzivnost lahko povzroči, da se zamisel v trenutku spremeni v dejanje, in to brez kakršnega koli pomisleka glede posledic. Dobra plat: odprtost za spremembe in življenje postane strastno, saj raziskovanje novega pomeni očaranost nad življenjem, zagon pri oblikovanju novih pristopov in pustolovsko življenje.
  2. Vključitev v družbo pomeni povezovanje med vrstniki in sklepanje novih prijateljstev. Slaba plat: najstniki, ki se oddaljijo od odraslih in so obdani samo z drugimi najstniki, se pogosto vedejo bolj tvegano. Pri popolni zavrnitvi odraslih in njihovega znanja ter zdrave pameti se ta tveganja še povečajo. Dobra plat: z zagnanostjo za ustvarjanje družbenih vezi nastajajo odnosi, ki dajejo oporo, kar je znanstveno dokazano najboljši znak zadovoljstva, dolgega življenja in sreče v življenju.
  3. Povečan čustveni naboj pomeni več volje do življenja. Slaba plat: prevladujejo lahko močna čustva, kar povzroča impulzivnost, muhavost in ekstremno odzivnost, ki je lahko neuporabna. Dobra plat: življenje, nabito z močnimi čustvi, je lahko polno energije in vitalnosti, kar pomeni razposajenost in navdušenje nad tem, da smo živi.
  4. Ustvarjalno raziskovanje s širšim zavedanjem. Mladostnikov nov konceptualni in abstraktni način razmišljanja prinaša dvom o statusu quo, reševanje težav s pristopi »zunaj okvirov«, oblikovanje novih zamisli in pojav novega. Slaba plat: iskanje smisla življenja v najstniških letih lahko povzroči krizo identitete, dovzetnost za pritisk vrstnikov in pomanjkanje usmerjenosti ter smisla. Dobra plat: če psiha dojema in si predstavlja svet na novo ter ustvarjalno raziskuje različne izkušnje, potem je lahko občutek zapadlosti v rutino, ponavljajočo se vsakdanjost, ki včasih doleti odrasle, manjši, namesto tega pa se pojavi izkušnja, da »navadno postaja nenavadno«. Sploh ni slab pristop, če želimo imeti polno življenje!  
 
Več o velikih možganskih spremembah, ki se dogajajo v času mladostništva, lahko preberete v knjigi dr. Daniela Siegla, Vihar v glavi: moč najstniških možganov. Dr. Daniel Siegel je tudi avtor uspešnice Celostni razvoj otroških možganov in knjige Vzgoja brez drame. V tem New York Times bestselerju, avtor staršem predstavi, kako lahko v življenju svojih otrok eno od najbolj zahtevnih razvojnih obdobij, spremenijo v najbolj izpolnjujočega in uspešnega.
 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.