Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Ali veste, kako se odzivati na mladostnika, da z njim ohranimo stik in hkrati podpiramo ter spodbujamo njihov integracijo v možganih?

Oznake: disfunkcionalne družine, odrasli otroci, alkoholne družine, stari starši, mlada družina, odnos mama hči, odnos mama sin, odnos oče hči, odnos oče sin, mladostniki

S svojim mladostnikom moramo ostati v stiku, pa čeprav se zdi, da nas ne potrebuje, da mu ni mar za naše mnenje in naša čustva. Mladostnike je včasih res težko razumeti, ker nam ves čas sporočajo dvojna sporočila: govorijo, da nas ne potrebujejo, potem pa so užaljeni in se počutijo zapuščene, če ne pridemo za njimi v sobo.

Zato nam znanje o spremembah v njihovih možganih lahko pomaga, da lažje razumemo mladostnikov psiho in smo nekako korak pred njimi. Še preden pa razložimo, kako naj se nanje odzivamo, naj povemo česa ne delajmo: ne pedagogizirajmo, ne bodimo pokroviteljski, ne zasmehujmo jih, izogibajmo se pretiranemu dajanju nasvetov. Ja, vem, težko je.

Zato se raje zanimajte zanje, sprašujte jih o njihovih razmišljanjih, čustvih, prijateljih, o njihovem svetu.. tega je ogromno. Ja, tudi to je težko, ker so nam včasih ti koncepti tako tuji in nekje daleč v našem življenju. Verjemite mi, da se bodo radi pogovarjali z vami. In takrat, ko se boste pogovarjali in ko boste kazali iskreno zanimanje za njihov včasih tako turbolenten notrani svet, se bo njihov čustveni svet ob vas strukturiral in s tem mu boste najbolje pomagali, da se notranje umirja. S tem pa boste spodbudili tudi integrativne funkcije prefrontalnega korteksa.

Skratka moramo biti prisotni: pomeni, da smo odprti za trenutno dogajanje; da ob tem sprejemamo lastno psihično notranjost ter smo se sposobni uglasiti z notranjim svetom mladostnika (pa naj se nam zdi še tako čudno). Tako smo lahko odmev tistega, kar ta oseba z nami deli o svojih izkušnjah. Dovolimo, da občutki našega mladostnika vstopijo v nas in nas tudi spremenijo. To ustvarja zaupanje. S prisotnim pogovorom bomo mladostniku pomagali prepoznavati lastno notranje dogajanje. Tako bodo ob nas odraslih lahko raziskovali svojo notranjost.

Se sliši zapleteno? Ni tako hudo, kot se sliši, nagrada odnosa pa je velika.

Več o velikih možganskih spremembah, ki se dogajajo v času mladostništva, lahko preberete v knjigi dr. Daniela Siegla, Vihar v glavi: moč najstniških možganov. Dr. Daniel Siegel je tudi avtor uspešnice Celostni razvoj otroških možganov in knjige Vzgoja brez drame. V tem New York Times bestselerju, avtor staršem predstavi, kako lahko v življenju svojih otrok eno od najbolj zahtevnih razvojnih obdobij, spremenijo v najbolj izpolnjujočega in uspešnega.

 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.