Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

KAJ SE ZGODI V DRUŽINI, KO SE RODI OTROK

Oznake: disfunkcionalne družine, alkoholne družine, samopodoba, partner, partnertsvo, odnosi, majhen otrok, partnerstvo, družina

avtorica: dr. Tina Rahne Mandelj

 

Matej in Brigita sta bila sveže poročena, živela sta že na svojem, ko sta ravno postala mlada starša. Porod je šel dobro, hčerke sta se oba razveselila in po začetnem veselju in navdušenju okolice sta si oddahnila. Predstavljala sta si, da bo to lepo skupno obdobje, ki jih bo vse povezalo. Matej je resda vedel, da bo v tem času še zelo zaposlen – tako službeno kot študijsko, a svoje odsotnosti in obremenitev se ni bal - računal je na pomoč svoje in ženine družine pri otroku. Poleg tega pa je bil pri Brigiti navajen njene samostojnosti, ker je bila zvedava in uspešna mlada ženska, ki je prebirala kupe knjig in naj bi bila opremljena tudi za nove izzive starševstva. Skrb za otroka ji je tako v celoti prepustil, pa tudi nista se o tem veliko pogovarjala, ker ju je čas prehiteval.

Ko so prišli iz porodnišnice, se je izkazalo, da je punčka zelo občutljiva na zvoke in spremembe, zelo jokava in nespečna. Videlo se je, da je popolnoma odvisna od prisotnosti svoje mame, zato je nenehno hotela veliko crkljanja v njenem naročju. Brigita se je trudila z dojenjem, a dojenčica ni dovolj napredovala, zato je bilo treba ob vsakem dojenju dodajati še stekleničko. Njun dnevni in nočni ritem je bil tako zmes obveznosti, negotovosti in joka, kjer je nad vsem lebdel krč tesnobe. Brigita se je sprva še lovila med skrbjo za otroka, kuho za dom in poskusi uspavanja, ki so otroka vsaj za pol ure ponesli v spanec. A punčka je bila glede stika tako zahtevna, ona pa vse dneve v tem poskušanju, kaj bi jo pomirilo, da se je kmalu počutila kot neuspešna in zanič mama. Krivila se je, da ji dela škodo, sploh ker se je hčerke na trenutke tudi bala in ni želela toliko stika z njo, kot je hčerka želela. Počutila se je nemočno, izčrpano in obupano. Njena mama ji ni znala biti v pomoč, ob tem je ostala hladna in nesočutna, tašče ni želela zraven zaradi nespoštljivih, a zelo vsiljivih odnosov iz bližnje preteklosti. Torej je s punčko ostajala sama, jezna, prestrašena in neslišana.

V takšno situacijo je prihajal vsak večer domov Matej, tudi sam naveličan pritiskov z delovnega mesta in intenzivnega študija. Čeprav je poskušal pomagati ženi in hčerki, je bil v tem tudi sam neuspešen. Občutek je imel, da so v nenehni urgenci. Vse mu je bilo odveč, želel si je le miru in spanja, da bi si nabral moči za nov delovni dan. Ker je bilo obojega premalo za oba, sta se tudi Matic in Bernarda vedno hitreje znašla v medsebojnih konfliktih in nerazumevanju ter vedno večji osamljenosti in grozi drug pred drugim. Vsak se je spraševal: Kam si se izgubil(a), se sploh še lahko zanesem nate? Kaj doživljam ob tem otroku, zakaj mi/nama ne gre?

Prehod para v starševstvo je eno ključnih obdobij v razvoju para in družine. Od tega obdobja je odvisno, kakšna bo dinamika in globina odnosov v tej novi družini in kakšna bo prihodnost para. To je telesno in čustveno intenzivno obdobje, ki od partnerjev zaradi novih obremenitev zahteva veliko prilagoditev, povezanosti ter medsebojnega razumevanja. Kaj če jima to ne uspeva? Zakaj se to zgodi? Zdaj se pokažejo načini, kako se par in njune družine odzivajo na potrebe otroka in drug drugega. Spreminjajo se odnosi, ki jih ima vsak sam do sebe ter do drugih članov družine. V tem obdobju postanejo odnosi pomembnejši. Z nekaj primeri iz terapevtske prakse bomo predstavili, na kakšen način lahko otrok prinese novo veselje, povezanost ter upanje, kdaj in zakaj pa prinese obremenitve in nesoglasje v odnose. Te izkušnje potem v temelje določajo nadaljnjo pot para in družine ter vzorce delovanja v odnosih.

 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.