Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Tematski večeri: Življenjski cikli družine

Oznake: podposrna skupina, mama in hči, hčerka, podporna skupina, terapevtska skupina, mama, hči, odnos mama in hči, psihoterapija, cikli družine, odnos, partnerstvo, družina, otrok, stari starši, otroški možgani, mama in sin, oče in hči, oče in sin, sorojen

Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna pa je nesrečna po svoje. (Ana Karenina, Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910)
 

Družinski in terapevtski center Pogled v sodelovanju s Terapevtskim in izobraževalnim inštitutom Punčica v letu 2016 organizirata mesečne tematske večere z naslovom Življenjski cikli družine.

V sklopu 10 predavanj, ki se bodo začeli januarja in končali decembra 2016, bomo predstavili vse bistvene prelomnice in izzive družine skozi človekovo življenje.

Predavanja bodo zastavljena tako, da bodo poslušalci imeli priložnost spoznati čim več praktičnih primerov iz naše terapevtske prakse, ki jih bomo (še strokovno razložili in ovrednotili) povezali s konkretnim terapevtskim znanjem in izkušnjami.

Predavanja bomo organizirali v dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu, vsak drugi ali tretji četrtek v mesecu, ob 19.00.

Vstopnina za posamezno predavanje bo 5 eur, na prvem predavanju bo vstop prost.

VLJUDNO VABLJENI. VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI.

VSEBINA:

21.1.2016: Kako mladi iščejo odnos? Andreja Vukmir, spec. ZDT

Odhajanje mladega odraslega je posebno obdobje v življenju družine. Odhod ne pomeni samo odhoda od doma, pač pa tudi v partnerstvo. 
Je zelo ranljivo obdobje, polno strahu in zmedenosti, ko se moramo počasi znati čustveno razmejiti od domače izvorne družine. V našem prvem predavanju bomo najprej na praktičnem primeru spoznali mlado partnerstvo, ki pa je dolga leta ostalo nerazrešeno in se ni bilo sposobno razviti v zavezo. Kaj se zgodi, če se mladi odrasli ni sposoben diferencirati od izvorne družine? Zakaj tega ne zmore? Kako nerazrešene vezi s primarno družino vplivajo na uspešne ali neuspešne intimne odnose?

18.2.2016: Ustvarjanje partnerstva in novega doma, dr. Tina Rahne Mandelj

V tem predavanju bomo spoznali, kako si par ustvarja svoj prostor, svojo intimo in bližino, kar je pomembno za njun razvoj, sploh pa, če je na poti že otrok. 
Življenje v dalj časa trajajoči partnerski zvezi lahko prinese lepo izkušnjo, hkrati pa to pomeni, da morata oba partnerja narediti pomembno odločitev – ali se zavezati drug drugemu in si ustvariti skupno družino. Tukaj gredo lahko stvari gladko in ni pretresov, sta partnerja enotna, lahko pa se zaplete že pri željah in možnostih, kje si ustvariti skupen dom in kdaj si ustvariti družino. Predstavili bomo primer dveh mladih parov v boju za njun odnos in nadaljevanje življenja ter spoznali, katere so pomembne odločitve vsakega od njiju pri ustvarjanju skupne vizije in prihodnosti.

17.3.2016: Kaj se zgodi v družini, ko se rodi otrok?, dr. Tina Rahne Mandelj

Prehod para v starševstvo je eno ključnih obdobij v razvoju para in družine. Od tega obdobja je odvisno, kakšna bo dinamika in globina odnosov v tej novi družini in kakšna bo prihodnost para. To je telesno in čustveno intenzivno obdobje, ki od partnerjev zaradi novih obremenitev zahteva veliko prilagoditev, povezanosti ter medsebojnega razumevanja. Kaj če jima to ne uspeva? Zakaj se to zgodi? Zdaj se pokažejo načini, kako se par in njune družine odzivajo na potrebe otroka in drug drugega. Spreminjajo se odnosi, ki jih ima vsak sam do sebe ter do drugih članov družine. V tem obdobju postanejo odnosi pomembnejši. Z nekaj primeri iz terapevtske prakse bomo predstavili, na kakšen način lahko otrok prinese novo veselje, povezanost ter upanje, kdaj in zakaj pa prinese obremenitve in nesoglasje v odnose.

14.4.2016: Mlada družina in stari starši, dr. Tina Rahne Mandelj

Ko se ustvari mlada družina, se na novo oblikujejo odnosi s starimi starši. Pri tem velikokrat pride do nerazumevanja ali občutkov prikrajšanosti na obeh straneh. Kakšne so potrebe mlade družine? Kako lahko postavljamo meje? Kako naj mlada družina ustvari svoj intimni prostor? Kaj pomeni, če tega ne zmore in tvega spor ali celo izgubo odnosa s starimi starši? Čigave potrebe so zdaj na prvem mestu?

19.5.2016: Razvoj otroških možganov in navezanost – varno materinstvo in očetovstvo, Andreja Vukmir, spec. ZDT, Barbara Vister, spec. ZDT, dr. Tina Rahne Mandelj

V pričujočem predavanju bomo spoznali temelje varne in nevarne navezanosti. Varna navezanost je vir osebnega zadovoljstva, čustvene uravnoteženosti in človeku tudi v odraslosti omogoča varne in čustveno povezane odnose. Nevarna navezanost v odraslosti v odnose vnese veliko strahu, čustvene nefleksibilnosti in reaktivnosti. Varna navezanost je največ, kar človek lahko prejme od svojih staršev. Spoznali bomo, kako se razvijajo otroški možgani in kako odnosi, v katerih otrok odrašča, oblikujejo njegove možgane ter njegovo odraslo psiho.

16.6.2016: V meni je del tebe -  mama in hči ter oče in sin, Andreja Vukmir, spec. ZDT, Barbara Vister, spec. ZDT, dr. Tina Rahne Mandelj

V tem predavanju se bomo lotili specifičnih relacij in narave odnosov staršev do otrok. Kakšna je narava odnosa med mamo in hčerko? Koliko hči nosi mamino telo? V čem je razlika med odnosom mama hči in mama sin? Iz primerov iz terapevtske prakse bomo spoznali, kako funkcionirata oče in sin in v čem je edinstvenost tega odnosa ter na kakšen način hči potrebuje svojega očeta. Spoznali bomo, kako na naše odrasle odnose in obvladovanje življenja vpliva varna navezanost na očeta in kako varna navezanost na mamo.

15.9.2016: Sorojenci – med sovraštvom in ljubeznijo, Andreja Vukmir, spec. ZDT

V tokratnem predavanju se bomo posvetili sorojencem. Žal je v vsakdanjem življenju veliko sorojencev sprtih in med njimi je toliko sovraštva, kot ga ne najdemo niti med ločenimi zakonci. Lotili se bomo občutljive teme, ki je tako značilna v slovenskem prostoru. Kako je mogoče, da si otroci, ki so spočeti in rojeni iz istega telesa, ki skupaj preživijo otroštvo, si delijo dom, so vzgajani in ljubljeni ali neljubljeni od istih staršev, tako močno zamerijo in celo sovražijo, ko odrastejo? Kaj je temu vzrok? Zakaj se to zgodi? Kakšne vloge nosijo prvorojenci, drugorojenci…? Ali se res vsi rodijo v enak čustveni prostor? Kaj v sebi nosi ta edinstven odnos in kakšne so posledice na širšo družinsko skupnost. V medsebojnih vezeh med brati in sestrami je zapisana vsa dinamika zakona njihovih staršev.

13.10.2016: Ločitev – izzivi starševstva po ločitvi, 13.10.2016, Andreja Vukmir, spec. ZDT, Barbara Vister, spec. ZDT

Ločitev je končno dejanje dolgo trajajočih bolečih odnosov med partnerjema in cele družine. Kaj ločitev pomeni za partnerja, kaj za otroke in družino kot sistem? 
Kako je ločitev lahko rešitev in kdaj postane travma? Zagotovo je to boleč proces za vse v družini. Vsak potrebuje svoj čas in prostor za žalovaje. Starši morajo znati poskrbeti, da se kljub spremenjenim okoliščinam ohranijo kot starši. V nasprotnem primeru otroci poleg družine izgubijo tudi starše. Kako ravnati, da se razočaranje nad partnerjem ne prenaša na otroke?

17.11.2016: Soočanje z izgubo in minljivostjo, Matej Torkar

Ni besed, s katerimi bi lahko opisali tragiko in žalost, ki jo v družino prinese smrt najbližjega. Posebej, če gre za prezgodnjo smrt otroka ali zakonca. Na kakšen način se odzove družina, kako se s tem sooči, kako to vpliva na odnose, je odvisno od mnogih dejavnikov. Nemalokrat smrt otroka, pomeni tudi razkroj zakonskega odnosa. Drug izziv za družino pa je smrt zadnjega člana starejše generacije. To je mejnik, ki naznanja, da so starši zdaj postali najstarejša generacija.

15.12.2016: Zakaj se ne razumem s svojim odraslim otrokom?, Barbara Vister, spec. ZDT

Razumemo, da se velikokrat prepiramo s svojimi najstniškimi otroki. Vendar se globoki spori lahko nadaljujejo tudi med odraslimi otroki in njihovimi starši. Običajno se staršem niti sanja ne, zakaj jih zavračajo njihovi odrasli otroci in kakšna je njihova vloga starša do odraslih otrok. Na kakšen način jih odrasli še vedno potrebujejo in zakaj se večina staršev zateče v tiho užaljenost ali odprt konflikt. Kako lahko vsaka stran prepozna svoje potrebe in jih izraža na miren in spoštljiv način?

 
December 2019

Po To Sr Če Pe So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Koledar dogodkov

 

NOVO V 2019! ŠOLA ČUJEČNOSTI

 

 

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.