Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Uničujoča moč družinskih skrivnosti

Oznake: skrivnost, zloraba, stiska, sram, anskioznost

avtorica: Maša Blaznik

Dotaknite se družine dovolj globoko in velika verjetnost je, da boste naleteli na skrivnost.

Družinske skrivnosti se rodijo v prepričanju, da bodo varovale posameznika, ostale družinske člane in njihove odnose. V resnici pa so lahko zelo  škodljive, ker z ljudmi ne delimo informacij, do katerih imajo pravico.

Zmotno je prepričanje, da če o nečem molčim, da drugi tega ne bodo zaznali. Ravno tukaj pride do izraza moč odnosov in neverbalne komunikacije. Kljub odsotnosti besed, se prenaša vzdušje zamolčanega, vzdušje prepovedanega, vzdušje sramote, stiske, ...  Človeški možgani zaznajo atmosfero in če nimamo besed, s katerimi bi lahko to ubesedili, potem naš nezavedni um odigrava vzdušje in ga skozi čutenja, družinske zgodbe ali dejanja prenaša iz generacije v generacijo. Prikrivanje in zamolčanost v službi skrivnosti prispevata k razjedanju odnosov. V sistemih, kjer je prisotna skrivnost, je stopnja zaupanja nizka, visoka pa je stopnja anksioznosti.

Skrivnost ni nikoli osamljena

Pomembno je vedeti, da se skrivnost ne pojavi sama od sebe in ne obstaja v izolaciji. Vsaka skrivnost živi v zapleteni mreži družinske in družbene zgodovine, v mreži preteklih in trenutnih odnosov, močnih čustev, intenzivnih prepričanj, pomenov in domišljijske prihodnosti.

Življenje izven osrednje družinske skrivnosti lahko vpliva na oblikovanje identitete in obnašanja, ustvarja občutja dvoma vase, odmaknjenosti in sumničavosti in lahko vplivajo na sprejemanje ključnih odločitev, ki so sprejete brez zadostnih informacij.
Življenje znotraj osrednje družinske skrivnosti lahko ustvari neprijetno mešanico odgovornosti, moči, strahu, zaščitništva, sramu, bremena in strahu.

Svoje prispeva ima tudi to, ali smo mi ustvarili skrivnost ali smo le njen varuh, ali jo varujemo prostovoljno ali pod grožnjo ali nezavedno.

Družina Fonda

Skrivnosti so pomembne zato, ker bi lahko razkritje tistim, ki se niso pripravljeni soočiti z informacijami, povzročilo traumo. Ko je mama od Petra in Jane Fonde naredila samomor, je celotna skupnost sodelovala pri tem, da otroka za to nista izvedela. Oče Henry naj ne bi z njima nikoli, tudi ko sta bila že odrasla, govoril o ženinem samomoru. Jane je izvedela, da je mama storila samomor 6 mesecev kasneje v neki reviji. Peter je šele 5 let po mamini smrti izvedel, kako je umrla. Še 10 let kasneje je izvedel, da je to storila v psihiatrični bolnici. Kmalu po ženini smrti se je Henry Fonda ponovno poročil. Medtem, ko je bil na medenih tednih, se je Peter Fonda 'po nesreči' ustrelil v trebuh in skoraj umrl. Tukaj gre le za izsek iz življenja Henrya Fonde, da vidimo, kako lahko skrivnosti ohromijo življenje posameznika, če nima vseh informacij, ki mu pripadajo.

Skrivnosti oblikujejo, omogočajo ali ovirajo možnosti, da se povežemo tako znotraj kot zunaj družine. Odločitev, da ustvarimo in čuvamo skrivnost, ima globoke in zapletene korenine. Čeprav je mogoče enostavno razložiti, da imamo skrivnosti, ker se nečesa sramujemo ali ker se bojimo soočiti s stvarmi, se razrešitev kompleksnosti nahaja v naslavljanju izvora in razrešitve občutij, ki so povezane s čuvanjem skrivnosti kot sta sram in strah.  Vsaka skrivnost lahko hromi naš občutek jaza ter naš položaj v odnosu do drugih. Kadar živimo izven kroga skrivnosti, zahteva ta izoliranost visoko ceno: pomanjkanje ključnih informacij hromi našo sposobnost, da bi sprejeli celostne in pretehtane odločitve.

Življenjske prelomnice

Skrivnosti se lahko pojavijo in razkrijejo kadarkoli, vendar se številne pojavijo ali razkrijejo v obdobjih, ko prihaja do intenzivnih sprememb v odnosih, pa naj gre za poroke, ločitve, rojstvo otroka, odhod od doma ali smrt.  Skrivnosti, ki so ustvarjene v takšnem obdobju, lahko zaustavijo naraven razvojni proces. Odnosi, ki bi sicer rastli in se spreminjali, zamrznejo v času, prisotnost skrivnosti ljudi zadrži na mestu. Tako skrivnost prinese zmedo, čeprav ljudje mislijo, da bo v pomagala.

Skrivnost - zasebnost

Ob tem je potrebno tudi razjasniti razliko med skrivnostnostjo in zasebnostjo, saj se bistveno razlikujeta. Skrivanje in prikrivanje sta osrednji značilnosti skrivnosti, ne velja pa to za zasebnost. Zasebnost nima vpliva na naše fizično in čustveno zdravje. Skrivnosti nas ponavadi navdajajo s sramom, medtem, ko nas privatne stvari ne. Če omejevanje informacij vpliva na življenjske odločitve druge osebe ter njeno zmožnost odločanja in njeno dobro počutje, potem pomeni, da gre za prikrivanje in ohranjanje skrivnosti.

Vrste skrivnosti

NUJNE skrivnosti – potrebno jih je spoštovati.
Primer: žena, ki jo mož pretepa načrtuje odhod z otroci v varno hišo.
SLADKE skrivnosti – omejene v času in za dobro drugega; zabava za rojstni dan, darilo, ...

Težavne skrivnosti

STRUPENE skrivnosti
Dolgotrajne, s časom zastrupljajo odnose in dobro počutje družinskih članov.
NEVARNE skrivnosti
Kot so npr. zasvojenosti, načrtovanje umora ali samomora. Zahtevajo takojšen odziv.

Razkritje skrivnosti je šele pol poti

Kljub zavedanju, da skrivnosti razjedajo naše odnose, se moramo razkrivanja lotiti zrelo in premišljeno. Odločitev za razkritje skrivnosti zahteva:

  • Dober premislek
  • Pogled vase
  • Vizualizacijo prihodnjih odnosov, kjer je bila skrivnost razkrita
  • Zavest o kompleksnosti odnosov
  • Skrivnosti je potrebno razkriti z empatijo in spoštovanjem – tak način lahko prinese nov občutek za integriteto (celovitost)
  • Prinese informacije, ki v resnici pripadajo tudi drugemu
  • Na novo odpre odnos, ki se je dušil v tišini  

Ko skrivnost v družini razkrijemo, pomeni, da nova informacija vstopi v že obstoječe okolje. Zato se odnosi zamajejo za nekaj časa, dokler znanje ne premaga neznanja in dokler glas in ubesedenost ne nadomestita tišine. Vedeti moramo, da nekateri ne bodo želeli ali zmogli sprejeti novih informacij in se moramo pripraviti za primer, da nas bodo obtožili laganja ali manipuliranja.

Terapevt je v določenem obdobju lahko varuh skrivnosti, vendar prvo in končno razkritje skrivnosti ne sme ostati v terapevtskem prostoru. Zaupanje skrivnosti terapevtu je le prvi korak v raziskovanju posledic, ki jih bo razkritje imelo, ko bo klient skrivnost zaupal drugim.

 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2021  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2021 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.