Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

SOROJENCI – MED SOVRAŠTVOM IN LJUBEZNIJO

Oznake: disfunkcionalne družine, odrasli otroci, alkoholne družine, stari starši, mlada družina, odnos mama hči, odnos mama sin, odnos oče hči, odnos oče sin, sorojenci, odnosi med sorojenci, družinska dinamika

Ko posamezniki ali pari poiščejo terapevtsko pomoč, jo večinoma zaradi stiske v odnosih s partnerjem, otroci, starši… Le redko – vsaj takšna je moja izkušnja – pa iščejo odgovore na zapleteno dinamiko, ki jo imajo s svojimi sorojenci, kot bomo v članku imenovali brate ali sestre.

Več...


RAZVOJ OTROŠKIH MOŽGANOV IN NAVEZANOST

Oznake: disfunkcionalne družine, odrasli otroci, alkoholne družine, stari starši, mlada družina, razvoj otroških možganov, navezanost

Zavrnimo vedenje, toda sprejmimo čustva in način doživljanja. Kdo z našimi malčki še ni doživel situacije, ko so se iz nam nerazumljivih razlogov začeli jokati in cviliti? Ali pa je v trgovini začel cepetati in ni in ni odnehal, četudi smo mu že stotič razložili, zakaj ne bomo kupili čokolade? Znano? Da. Prijetno? Niti zdaleč.

Več...


V MENI JE DEL TEBE: MATI IN HČI

Oznake: disfunkcionalne družine, odrasli otroci, alkoholne družine, stari starši, mlada družina, odnos mama hči, odnos mama sin, odnos oče hči, odnos oče sin

»Ne drzni si reči kaj slabega o svoji mami.« Nekaj mesecev po smrti mame me je poklicala gospa srednjih let. Želela se je pogovoriti o občutjih, ki jih je doživljala, odkar so pokopali njeno mamo, ki pa jih nikakor ni mogla razumeti.

Več...


MLADA DRUŽINA IN STARI STARŠI

Oznake: disfunkcionalne družine, odrasli otroci, alkoholne družine, stari starši, mlada družina

Andreja in Matic sta starša 4-letne punčke Taje in 1,5-letnega Žaka. Živijo v svojem stanovanju v večjem mestu. Tako Andreja kot Matic sta zaposlena in vpeta v vsakdanje obveznosti. Oboji starši so oddaljeni več kot uro vožnje, zato nimata veliko vsakodnevnega stika z njimi.

Več...


KAJ SE ZGODI V DRUŽINI, KO SE RODI OTROK

Oznake: disfunkcionalne družine, alkoholne družine, samopodoba, partner, partnertsvo, odnosi, majhen otrok, partnerstvo, družina

Matej in Brigita sta bila sveže poročena, živela sta že na svojem, ko sta ravno postala mlada starša. Porod je šel dobro, hčerke sta se oba razveselila in po začetnem veselju in navdušenju okolice sta si oddahnila.

Več...


USTVARJANJE PARTNERSTVA IN NOVEGA DOMA

Oznake: odrasli otroci, alkoholne družine, služba, trauma, stiska, samopodoba, odnosi, delovno mesto, ustvarjanje partnerstva, zaveza

Matic in Bernarda sta postala par ob koncu študija. Spoznala sta se v družbi in se kmalu našla v skupnih interesih, željah in vrednotah. On si je že urejal stanovanje doma, ona pa je želela oditi od lastnega doma in se osamosvojiti.

Več...


MLADI ODRASLI IN ODHOD OD DOMA

Oznake: odrasli otroci, disfunkcionalne družine, alkoholne družine, stiska, trauma, družina, odnosi, težave, samopodoba, mladi odrasli, odhod od doma

Kdor se ne more spominjati svoje preteklosti, jo je prisiljen stalno ponavljati (McGoldrick, 1995). Tadeja in Marko sta se spoznala pri 21. letih. Bila sta še študenta, dobivala sta se drug pri drugem doma, se družila s prijatelji, včasih potovala, hodila v hribe, koncerte ali v kino.

Več...


ZAKAJ SE NE RAZUMEM S SVOJIM ODRASLIM OTROKOM?

Oznake: ločitev, izzivi starševstva po ločitvi, starševstvo, odnosi z odraslim otrokom

Običajno se staršem niti sanja ne, zakaj jih zavračajo njihovi odrasli otroci in večina staršev se zateče v tiho užaljenost ali odprt konflikt. Ne zmorejo sprejeti , da jih njihovi odrasli otroci še vedno potrebujejo, seveda na drugačen, nov način.

Več...


LOČITEV - IZZIVI STARŠEVSTVA PO LOČITVI

Oznake: ločitev, izzivi starševstva po ločitvi

Pred nekaj dnevi me je klicala gospa, ki je zaradi ločitve v hudi stiski. V njej in okoli nje se odvija prava drama, ki ji sama ni več kos. Rabila je pogovor, zato sem si že po telefonu vzela nekaj več časa zanjo. Pripovedovala mi je svojo zgodbo, mož se je odselil in se želi ločiti. Res ji je težko in tudi meni ni bilo vseeno, ko sem se pogovarjala z njo.

Več...


 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2021  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2021 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.