Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

ZAKAJ SE NE RAZUMEM S SVOJIM ODRASLIM OTROKOM?

Oznake: ločitev, izzivi starševstva po ločitvi, starševstvo, odnosi z odraslim otrokom

avtorica: Barbara Vister, spec. ZD
 
Običajno se staršem niti sanja ne, zakaj jih zavračajo njihovi odrasli otroci in večina staršev se zateče v tiho užaljenost ali odprt konflikt. Ne zmorejo sprejeti , da jih njihovi odrasli otroci še vedno potrebujejo, seveda na drugačen, nov način.
 
Za mnoge starše so odnosi z njihovimi odraslimi otroki vir velikih bolečin in trpljenja. Pa naj gre za popolno prekinitev odnosa, ko starši ne zmorejo narediti prvega koraka nazaj v odnos, za nenehna kritiziranja in sramotenja otrok, ki nikoli nič ne naredijo prav, ali pa za odnose, ki so nabiti s tesnobo, težkimi občutji in nesproščenostjo.
 
Starši se ob tem srečujejo z občutki sramu, krivde in z obžalovanjem. Sprašujejo se, kaj so naredili narobe, ne zmorejo razumeti, da so sami svoje otroke potisnili stran od sebe.
 
Sprašujejo svoje odrasle otroke, ki se neradi vračajo domov, zakaj večkrat ne pridejo domov. Oni pa velikokrat sploh ne vedo, zakaj kar ne morejo in ne morejo priti.
 
In ko le pridejo domov se z vso silovitostjo vrnejo poznani občutki, znova prevzamejo stare vloge; grešni kozel bo spet postal grešni kozel, očetov/mamin ljubček bo spet deležen vse pozornosti, prepirljivček bo spet poskrbel, da se bodo skregali, neviden otrok bo ostal neopažen, odgovornemu pa bodo spet naložili nove odgovornosti.
 
Močan vpliv na družinski razvoj, ima zakon med starši. Če je ta zdrav, bo staršem omogočil, da se poslovijo od svojih staršev in da spustijo v svet svoje otroke.
 
Starši, ki so nezadovoljni s svojim zakonom nezavedno kličejo otroka nazaj, se ga preveč oklepajo, se preveč ukvarjajo z njegovimi težavami, saj jih je strah soočenja s partnerjem.
 
Tudi impulzivni odhodi otrok od doma so znak, da gre za težave v srednji generaciji.
 
Odnose staršev z njihovimi odraslimi otroki pa močno zaznamujejo tudi odnosi z njihovimi starši, to je starimi starši svojih otrok.
 
Čustvena prekinitev stika med starši odraslih otrok in njihovimi starši ali pa pretirano ukvarjanje s starimi starši odraslih otrok ima za posledico problematičen odgovor pri otrocih, ki ali ne morejo čustveno od doma, ali pa odidejo od doma inprekinejo vse stike.
 
Vsak razrešen zaplet s starejšimi generacijami, ki sta ga zakonca med seboj predelala in ob njem kot par in kot posameznika dozorela, je korak več k sreči njunih otrok.
 
Problemi se pokažejo tudi ob otrokovi izbiri partnerja, poroki. Večje probleme ko imajo starši s tem, bolj nerazmejeni so od svojih otrok. Spori med snaho in taščo so tako klasičen primer nerazrešenih odnosov med materjo in sinom.
 
Pomembna prelomnica v odnosu odraslih otrok in njihovih staršev je rojstvo vnukov. Ko zakonca postaneta stara starša se zanju odpre zadnja možnost, da ob vnukih razvijeta tiste plati lastnega starševstva, ki ga nista razvila kot oče in mati.
 
Zrel odnos s svojim odraslim otrokom je vrhunec dolgega procesa, ki se je začel v otroštvu, dosegel vrhunec v adolescenci in se nadaljeval v času fizične ločitve ob odhodu od doma. Starši na naloge , izzive in tudi težave svojih odraslih otrok zmorejo odgovorit z zanimanjem in podporo.
 
Vi ste njihova edina mama, njihov edini oče, ki jih imajo in vaši otroci se nikoli ne odpovejo hrepenenju po tem, da bi jih vi čutili, podpirali, bili ponosni nanje.
 
V zadnjem predavanju iz serije Življenski cikli družine z naslovom Zakaj se ne razumem s svojim odraslim otrokom? se bomo dotaknili te boleče teme in skušali poiskati tudi odgovor na vprašanje, kaj lahko kot starši storimo, da se odnos zopet vzpostavi, da se stare bolečine, ki velikokrat segajo še v otroštvo in mladostništvo začutijo, priznajo in ovrednotijo.
 
Soočenje z zakonom oziroma partnerskim odnosom omogoča najboljšo razrešitev otrokovih problemov, saj ob odgovornem in odraslem reševanju svojega odnosa starši dobijo moč, da pomagajo odrasti tudi svojemu otroku. Oče in mati kot samostojna odrasla človeka zmoreta reševati svoje probleme in sodelovati, ko ju otroci pokličejo na pomoč.
 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.