Zavod POGLED    
   

Domov

Cenik

Terapevti

Kontakt

Čuječnost

Članki in terapevtske zgodbe

Knjige

Napoved dogodkov

   
   
     
 

Berimo skupaj - 3. teden

Oznake: Berimo skupaj, kako znanje uporabiti zase, Vzgoja brez drame, Celostni razvoj, Celostni razvoj otroških možganov, Dan Siegel, Andreja Vukmir, Andreja Vukmir Brenčič, Tina Payne Bryson

CELOSTNI RAZVOJ OTROŠKIH MOŽGANOV, 
Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D. 

Drugo poglavje:

DVOJE MOŽGANOV JE BOLJE KOT ENI - Povezovanje leve in desne polovice možganov

Drugo poglavje je namenjeno temu, kako pomagamo otrokovi levi in desni možganski polovici, da delujeta skupaj; tako da je otrok povezan s svojim logičnim in čustvenim jazom.
 
LEVA POLOVICA MOŽGANOV, DESNA POLOVICA MOŽGANOV
 
Najbrž veste, da so vaši možgani razdeljeni na dve polovici. Ta dva dela možganov nista ločena samo anatomsko, ampak zelo različno tudi delujeta. Nekateri ljudje celo pravijo, da imata hemisferi svoji lastni, ločeni osebnosti. Znanstveniki načine, na katere oba dela možganov vplivata na nas, imenujejo levomožganska in desnomožganska modalnost. Da pa bo bolj preprosto, bova še naprej govorila o levi in desni polovici možganov.
Vaša leva polovica možganov ljubi in zahteva red. Je logična, dobesedna, lingvistična (rada ima besede) ter linearna (stvari razvršča v sosledje ali red).
Desna polovica možganov pa je holistična in neverbalna, pošilja in sprejema signale, ki nam omogočajo komunicirati; na primer izraz obraza, stik z očmi, ton glasu, držo in kretnje. Namesto podrobnosti in reda desna polovica možganov skrbi za večjo sliko – pomen in dojemanje izkušnje – ter se specializira za podobe, čustva in osebne spomine. Desna polovica možganov nam da »nagonske ali intuitivne občutke«. Nekateri pravijo, da je desna polovica možganov bolj intuitivna in čustvena. Ta dva izraza bova uporabljala na naslednjih straneh, da bova lahko bolj na kratko govorila o tem, kar počne desna polovica možganov. Vendar ne pozabite, da je s tehničnega vidika bolj točno, če za to polovico možganov rečemo, da nanjo bolj neposredno vplivajo telo in nižja področja možganov, ki ji omogočajo, da sprejema in si tolmači čustvene informacije.
Stvar se lahko zaplete, vendar je osnovna zamisel ta, da je leva polovica možganov logična, lingvistična in dobesedna, desna pa čustvena, neverbalna, izkušenjska in avtobiografska. (povzeto po knjigi)
 
V drugem poglavju si preberite: 
  • katera polovica možganov prevladuje pri majhnih otrocih, posebej v prvih treh letih,
  • kdaj postane dejavna leva polovica možganov,
  • zakaj je pomembno, da naši možganski polovici delujeta skupaj,
  • kaj je vodoravna integracija možganov,
  • kaj je čustvena poplava in kaj čustvena puščava,
  • kako lahko svojim otrokom pomagamo povezovati in uporabljati obe polovici možganov.
 
KAKO ZNANJE UPORABITI?
 
VAJA 1: PREPOZNAVANJE NEVERBALNE KOMUNIKACIJE
 
Neverbalna komunikacija igra pomembno vlogo pri strategiji povežite in preusmerite. Večina nas komunicira povsem avtomatično, brez nekega dodatnega premišljevanja. Toda kadar naša neverbalna komunikacija ne izraža istega kot besedna, lahko za otroka postane vse skupaj zalo zmedeno. Zato moramo znati prepoznavati lastna čutenja in reakcije.
Pomislite, katero neverbalno komunikacijo uporabljate, kadar je otrok pod čustvenim stresom? Kako lahko vaše vedenje in reakcije pomagajo ali ovirajo nastanek povezanosti?
Spodaj v stolpcu je navedenih osem različnih neverbalnih komunikacij. Pod vsako napišite, kako izgleda kadar vam preko te komunikacije uspe izpostaviti stik in kako, če otroka v komunikaciji izgubite. Pri vsakem načinu se lahko zraven vprašate: Kako me otrok doživlja, če odreagiram tako, kako če drugače? Kako otrok doživlja sam sebe? Ali lahko ob tem moj otrok prepozna, da sem ga razumel oziroma nisem razumel?
 
 
 
VAJA 2: OPAZOVANJE LASTNIH DOŽIVLJANJ
 
Spomnite se neke situacije, ki je bila za vas stresna in težka. Sedaj si predstavljajte, da greste po pomoč k nekomu, ki vam je blizu. Ko mu zaupate, kaj se z vami dogaja, začne vpiti, se z vami prepirati. Vam reče, da se po nepotrebnem obremenjujete. Ali pa minimalizira vaša čutenja, v smislu-saj ni tako hudo. 
Potem si vzemite moment in prisluhnite, kaj vam pripoveduje vaše telo. Kaj se z njim dogaja? Vam gre na jok? Se hočete skriti ali bi “znoreli”? Kaj bi lahko povedali sebi v prid? Bi se ob tem človeku počutili varno? Mislite, da bi temu človeku naslednjič lahko zaupali, kako se počutite?
 
Zapišite svoje misli in reakcije.
 
Potem to isto situacijo obrnite drugače. Človek na katerega ste se obrnili po pomoč, se z vami poveže, vam prisluhe. Vas tolaži, spodbuja. Opišite svoja občutja, misli in izkušnje, ki se vam porajajo ob tej situaciji.
Najbrž ste opazili, da namesto minimaliziranja vaših težav, bolj potrebujete sočustvovanje. Imeti ob sebi nekoga, ki bo razumel. Prav tako je pri naših otrocih. Je pa res, da je včasih težko in nas v vsakdanjem življenju marsikaj ovira.
 
Napišite nekaj stvari, ki vam morda preprečujejo da se s svojim otrokom povežete. (Primer: pomanjkanje spanja, prevelika pričakovanja s strani otrok,..)
 
Članki in terapevtske zgodbe
Partnerski pogovori
Vzgoja brez drame?!
Berimo skupaj in naredimo nekaj vaj
10 sporočil dovolj sobrih staršev
Možganski SOS
20 zanimivosti o najstnikih, ki jih morda niste vedeli
Odrasli otroci disfunkcionalnih družin
Visoka cena varuhov skrivnosti
Življenjski cikli družine
Terapevtske zgodbe

Ključne oznake
odrasli otroci
alkoholne družine
izzivi starševstva po ločitvi
starševstvo
mladi odrasli
odnosi
življenjski krog družine
osamosvajanje

 

DO SEDAJ SMO V ZAVODU POGLED IZDALI:

Vzgoja brez drame, celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Vihar v glavi, moč najstniških možganov, Daniel J. Siegel, M. D.

 

Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

 

Otroška slikanica DIHAM, Andreja Vukmir Brenčič

 

Otroška slikanica MOJE TELO, Andreja Vukmir Brenčič

 

Čuječnost za otroke in najstnike, priročnik, Debra Burdick

 

  

 
     
  Vse pravice pridržane Zavod POGLED © 2010 - 2024  
 

Postavitev spletnega mesta in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec | 1990 - 2024 | CMSx

Spletna stran brez sejnih piškotov (Session Cookies) ne more delovati pravilno.
Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi www.allaboutcookies.org.
Drugih dodatkov stran nima.